Vatrogasni operativni centar

voc 1

Vatrogasni operativni centar (VOC) važan je dio organizacijske strukture u okviru Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, u centru poslove obavlja šest djelatnika koji su raspoređeni u četiri smjene koje obavljaju 24-satno dežurstvo.

Osnovna funkcija Vatrogasnog operativnog centra je da zaprima dojave o događajima za koje je potrebna vatrogasna intervencija, vrši uzbunjivanje dežurnih vatrogasaca, koordinira i prati tijek vatrogasnih intervencija.
U Vatrogasnom operativnom centru obavlja se i stalni nadzor nad vatrodojavnom centralom za automatsku dojavu požara iz raznih gospodarskih, javnih i privatnih građevina.

Vatrogasni operativni centar opremljen je komunikacijskom i računalnom opremom koja služi za vođenje vatrogasnih intervencija, te sustavom Ecotel GR10 pomoću kojeg u slučaju potrebe vrši dodatno uzbunjivanje slobodnih vatrogasaca putem SMS poruka.

U Vatrogasnom operativnom centru vode se sve službene evidencije o vatrogasnim intervencijama te se izvještava nadležne institucije i javnost o karakterističnim događajima.

voc 2

Intervencije

  • U 07:57 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora kod Gimnazije u Šibeniku. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s dva vozila i šest vatrogasaca. Radilo se o spaljivanju biljnjog otpada na manjoj površini. Intervencija je završena u 08:37.
  • U 20:07 putem vatrodojavne centrale zaprimljena je dojava o požaru u marini Mandalina. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s jednim vozilom i četri vatrogasca. Intervencija je završena u 20:28.
  • U 10:50 zaprimljena je dojava o prometnoj nezgodi osobnog vozila i motocikla u trtraskoj ulici u Crnici. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s dva vozila i šest vatrogasaca. Intervencija je završena u 11:00.
  • U 19:12 zaprimljena je dojava o potrebi skidanja unesrećene osobe sa stabla u Crnici. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s jednim vozilom i tri vatrogasca. Intervencija je završena u 19:46.
  • U 13:44 zaprimljena je dojava o sudaru dva vozila na Vidicima u Šibeniku. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s tri vozila i osam vatrogasaca. U sudaru je jedna osoba ozlijeđena. Intervencija je završena u 13:56.
  • U 11:28 zaprimljena je dojava o potrebi tehničke intervencije ispumpavanja vode iz šahta u Crnici u Šibeniku. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s dva vatrogasca. Intervencija je završena u 11:42.
  • U 11:08 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Ražinama. Na intervenciju je izišla JVP Šibenik s jednim vozilom i tri vatrogasca. Radilo se o spaljivanju biljnog otpada na manjoj površini. Požar je ugašen u 11:31.